Julkaistu: 20.10.2017 14:14

Toimittajalta

Ahtaasti vai väljästi?

  • Kari Karppinenkari.karppinen@hameensanomat.fi

 

15 neliötä vuokratilaa, kuukausimaksu 500 euroa.

Mille tavaralle?

Ihmiselle.

Missä maassa?

Suomessa.

Kansakoulun maantiedon oppitunneilla opetettiin liki ensimmäiseksi, että Suomen pinta-ala on 338 424 neliökilometriä. Samaan syssyyn opettaja selitti meille jukuripäisille pölvästeille, että Suomessa eletään harvakseltaan. Jos väki jaettaisiin nyt kutakuinkin tasan ympäri valtakunnan, niin meitä riittäisi noin 18 kansalaista jokaiselle neliökilometrille.

H a r v a a n asuttu maa, opettaja valisti. Niin oli – ja on edelleen.

Macaossa samansuuruiselle neliökilometrin tontille sulloutuu 20 000 (!) ihmistä, Singaporessa reilut 8 000, Hollannissakin täytyy tunkea 500 samaan tilaan kuin Suomessa 18.

Missä maassa tämän perusteella voisi olettaa rakennettavan pieniä IHMISTEN asuntoja? Ei Macaossa, ei edes Hollannissa.

Tietysti Suomessa.

Vantaalla vuokrataan näinä päivinä ensimmäisiä 15 neliön vuokra-asuntoja. Lainkin mukaan pitäisi olla 20 neliömetriä, mutta erikoisluvalla puristettiin viisi neliötä pois.

Suomessa on ilmeisesti tonttipula, kun maata ei ison kirkon tuntumassa riitä isommille kämpille.

Suomalainen haluaa kiduttaa itseään asumisen kanssa monella tapaa; asua ahtaasti ja vielä maksaa siitä aivan älyttömiä hintoja.

Muualla maailmassa tuppaa olemaan niin, että asumisv ä l j y y s on myös elintason mittari. Mitä hulppeammat torpat mailla ja mannuilla, sitä paremmin kansakunnan asukkailla menee.

Mutta Suomessahan on se maapula?

Toki ymmärrän (jotenkin) mieli nyrjähtäen, että väki pakkautuu ohjatusti pelkästään kolmeen kaupunkiin, vaikka hehtaareja ja neliökilometrejä riittäisi rakentaa Hämeenlinnasta pohjoiseen vaikka satakerroksinen kerrostalo kyljelleen. Tonttimaata riittäisi. Eikä hissejä tarvittaisi.

Senkin ymmärrän, että heti löytyy selittäjiä, että pitää rakentaa tiiviisti, koska se on edullista. Ei tarvitse vetää putkea ja piuhaa korpeen, ei kannata järjestää palveluja kuin torin ympärille. Samat sananselittäjät mielivät siis autioittaa osan valtakunnasta. Sitä en ymmärrä, että autuaaksi tulee vain etelän kaupungeissa, kaikkein hurskaimmaksi Helsingissä.

Hämeenlinnakin on näiden visionäärien mielissä väestökatokaupunki, kapinen ja kuihtuva kyläpahanen.

Tuli vielä mieleen, että onko 500 euron vuokra 15 neliöstä edullista? Nykyajan apujoukot siis käyttöön – googlaamaan. Lopputulos oli, että Hämeenlinnasta löytyy halvimmillaan pienemmällä summalla yli 40 neliön kämppä kuin Vantaalta kivuliaat 15 neliötä.

En muuta vuokralaiseksi Vantaalle.

 

Julkaistu: 10.02.2018 06:00

Valeuutisia. Niitä tuntuu maailma olevan pullollaan. Ainakin niistä on kohuttu kaksi viimeistä vuotta.

Ennen riitti, että tehtiin uutisia. Kansa uskoi painettuun tai puhuttuun sanaan, etenkin jos STT:n uutistenlukija monotonisella äänellä sen kansalle kajautti. Uutiset olivat faktaa.