Julkaistu: 11.11.2017 06:30

Kuntakolumni

Gallupien vaihtoehtoinen todellisuus

  • Botond Vereb-Dér(sd.) on unkarilaissyntyinen hämeenlinnalainen.

Puolueiden suosion mittausten julkaisupäivänä sosiaalinen media räjähtää. Jotkut hehkuttavat, jotkut miettivät, miten asioita voisi tehdä paremmin. Joka ikinen ihminen, joka jakaa tulokset, hyväksyy todellisiksi nämä erittäin heikolle pohjalle rakennetut mittaukset, vaikka muun muassa Suomen poliittinen lähihistoria on jo osoittanut gallupien heikon luotettavuuden. Vastaajien löytäminen on erittäin sattumanvaraista, toki kyselyyn vastanneiden ihmisten määrästä riippuen. Gallupit eivät näytä niiden ihmisten mielipiteitä, jotka eivät suostu vastaamaan. Tuloksissa ei näy sekään, miten puolueet pystyvät äänestyshetkellä aktivoimaan omat äänestäjänsä.

 

Ennen perussuomalaisten jytkyä, vastaajat eivät kertoneet todellista kantaansa, eivätkä itsensä vähemmistöön kuuluvaksi mieltävät kerro todellista kantaansa nytkään. Ymmärrän, että uutisten levittämisellä halutaan vahvistaa mielikuvaa enemmistöön kuulumisesta, mutta gallupien sattumanvaraisuuden takia puolueiden kannatuksen todellinen kehityskaari jää piiloon. Ja kannatus jää piilon myös sen takia, että digiloikan valetodellisuuden ansaan astuneiden toimijoiden ääni sosiaalisissa medioissa ei kuulu algoritmien rajoittamien ystäväpiirien ulkopuolelle.

 

Euroopassa elitistiseen kabinettipolitisointiin tottuneet sosiaalidemokraatit ovat menettäneet kykynsä löytää ihmisiä kiinnostavia aiheita. Vaihtoehtoisen talousmallin romahtamisen myötä suuntansa menettänyt poliittinen perhe ei löytänyt tietä tulevaisuuden tekijöihin. Ennen kaikkein kansainvälisin liike sulkeutuu yhä enemmän ikääntyvän äänestäjäkantansa myötä ja toiminnalle askelmerkit antavien ammattiliittojen etujen mukaisesti vastustaa globalisaatiota.

 

Kuten useampaankin otteeseen on todettu, politiikka ei ole älymystöä varten. Se on yhteisten asioiden hoitamista varten. Niitä hoitamaan ryhtyvän on kyettävä vastaamaan konkreettisiin kysymyksiin. Jos joku nyt käyttäisi tässä populismin ylikulutettua termiä, niin pitää todeta, että kaikki puolueet ovat jossain määrin populistisia, koska se on ihmisten asioiden hoitamista.

Vasemmistokonservatiiveiksi ajautuneet sosiaalidemokraatit eivät löydä vastauksia kabinettien ja toveripiirien ulkopuolella esitettyihin kysymyksiin. Nykynuoret kasvatetaan kysymään, haastamaan ja kehittymään vuoropuheiden kautta. Onko SDP tähän dialogiin valmiina?

Julkaistu: 25.11.2017 06:00

Toimittajalta

Aivojumppaa

Lähtökohtaisestihan tavoitteena on, että elämästä tulisi aina vain entistä parempaa ja onnellisempaa, jotta pysyisimme työkykyisinä ja terveinä mahdollisimman pitkään sekä hyvinvoivina viimeiseen hengenvetoon saakka.

Julkaistu: 18.11.2017 06:00

Asutko yksin yksiössä? Vai senioritalossa lähellä palveluita? Sinnitteletkö omakotitalossasi, vaikkei se vastaisi enää tarpeitasi asumisen helppoudesta tai esteettömyydestä? Haluatko asua eläkepäivinäsi kauniissa maalaismaisemissa, jossa on monenlaista elämää ympärillä?