Julkaistu: 06.12.2017 06:10

Kolumni

Toimiiko ikiliikkuja?

  • Ilkka Iivari Valmiita sanoja järjestelevä, virkamerkistä ajoissa luopunut, kantofilosofi.

Tuntemattoman sotilaan Honkajoki on saanut seuraajia. Honkajoki väsäsi ikiliikkujaa. Hän ilmestyi kuviin täydennysmiehenä ja oli kuntoisuusluokaltaan A-ryhmää. Honkajoen seuraajien kuntoisuusluokista ei ole mitään varmaa tietoa, mutta tuskin ovat ainakaan A-luokkaa. He ovat olleet kahdessa viimeisessä hallituksessa, sillä ikiliikkuja SOTea on väännetty varmuudella vuodesta 2011. Täydennysmiehiä on hallituksiinkin nimetty, kun alkuperäiset ovat lähteneet käpykaartiin pitkin Eurooppaa. Nyt on jo vissiin menossa jatkojatkojatko Sote-vääntö. Tähän taistoon taitavat ehtiä vaikuttamaan vielä tänä vuonna Suomi100 pipon saaneet vastasyntyneet. Ehkä eivät, kun iski kiire.

 

Tämän hetkinen SOTE-väännön ylipäällikkö totesi, että nyt SOTE pitää saada nopeasti maaliin. Ettei vaan kävisi kuin suomalaisille hiihtäjille Lahdessa vuonna 2001 tai Vainion Martille Los Angelesin olympialaisissa, että kustessa kuikkakin suli. Tämän hetken SOTE-soturit tuntuvat lentelevän sellaisilla horneteilla, joihin heillä ei ole mitään koulutusta. Saattaa alastulo olla ainoa varma asia. Asiantuntevia käyttökouluttajia ei tässä asiassa kuunnella. Eihän sitä nyt kiireessä ehdi käyttöohjeita lukeen, eihän niitä kukaan yleensä lue. Kokeilemalla sen oppii, ettei paimenpojanlankaan kannata kusaista.

 

SOTE-kiiman suuri kiire on jo levinnyt maakuntiin. Hädissään tehdään sopimuksia jopa keskussairaaloiden yhdistämisestä. Sitä opposition suurin puolue, entinen vasemmistopuolue, suuresti ihmettelee puheenjohtajansa Rinteen suulla, vaikka oma edustaja ratkaisi äänellään koko jutun. On se tietysti ihmetyksen aihe, että punainen Kemi on ensimmäisenä siirtämässä keskussairaalan yksityisille markkinoille pelattavaksi. Toisaalta sen voi ymmärtää, kun kukaan ei taida tietää, mitä tuo SOTE on tuomassa tai viemässä. Päätöksissä on jo monta kertaa pudottu heikkoihin jäihin. Välillä on jopa itse säädetty perustuslaki tullut ongelmaksi. Vaatteet on käyty vaihtamassa kuiviin ja taas on riennetty samaa polkua juuri riitteen saaneeseen avantoon.

 

Hämäläiset eivät ole hitaita. Hämeenlinnassa suunnitellaan kovalla vauhdilla uuden keskussairaalan rakentamista. Pelko on kiireen virus tässäkin asiassa. Halutaan ilmeisesti rakentaa niin komeat puitteet, että sairaalassa säilyisi jotain toimintoja. Tämän hetkisten SOTE-esitysten mukaan kun tarjolla olisi vain joukkosidontapaikan status. Rakentamisessa on ilmennyt muutama pieni ongelma. Toisen tontille ei edelleenkään saa rakennella ilman lupaa ja pitäisi olla myös lompsassa rahaa, että voisi ostella rakennustarvikkeet. Vai onko tuo rakentamisen visiointi opittu jostain taannoisesta Euroopan suurimmasta projektista?

 

Välillä tuntuu, että nykyiset päättäjät haluavat tehdä nopeasti suuria ratkaisuja, jotta heidät muistettaisiin sadan vuoden päästä. Näinhän Sipiläkin totesi. Ovatko miettineet loppuun saakka, miten muistetaan. Saatetaan muistaa liiankin hyvin. Kaikki muistavat, että pieleen meni. Ei se valtava pöhinä ja huikeat huippusuunnitelmat aina toteudu, jos ei ole kykyä, taitoa ja koeteltua kansalaiskuntoa. Perskärpäseksi saattaa ilmaantua lipeviä kauppamiehiä, jotka osaavat tarjoilla sellaiset aineet, että testin aikaan päättäjänkin kuikka sulaa. Muistakaa päättäjät, että sana politiikka juontuu antiikin kreikan kielen sanasta politikos, "kansalaisia koskevaa". Tehkää siis päätökset niin, että teidät muistetaan sadan vuoden päästä hyvällä, eikä ikikurjistuttajan keksimisestä. Honkajoellakaan ei ollut kiire.

Julkaistu: 11.07.2018 06:00

Toimittajalta

Vettä ja leipää

Tämän vuoden viljasadosta menetetään alkukesän Pro-Agrian arvion mukaan noin 30 prosenttia. Syynä on alkukesän kuivuus. Myös viime vuonna sää pilasi satokauden, joten viljasato on maassamme huono nyt jo kahtena perättäisenä vuonna.

Julkaistu: 27.06.2018 06:00

Mistä tietää, että on soittanut byrokratian linnakkeeseen? Siitä, että alkaa monotoninen konemusiikki, jonka väliin kuulee automaattipuhujan sanat ”Palvelemme hetken kuluttua, olkaa hyvä ja odottakaa”. Sitä kun tunnin kuuntelee, niin huonomuistisempikin osaa ulkoa tuon värikkään lauseen.