Julkaistu: 16.12.2017 08:00

Luonnosta

Räkättirastas joulun lintu

Ei ikinä! Mokoma marjavaras ei kyllä vie joululinnun titteliä sympaattiselta punatulkulta, ajattelee moni. En sitä tosissani ehdottaisikaan kun tiedän kuinka syvälle haittalinnun maine on räkättiin isketty. Sitä paitsi useimmiten rastaat viettävät joulua Keski-Euroopassa.

Mutta jokunen vuosi sitten pihlajanoksat roikkuivat raskaina marjojen painosta vielä jouluna. Aattona satoi lunta niin sakeasti, että rastasparat olivat peittyä siihen ahmiessaan jouluateriaansa. Ihmiset tuskin huomasivat niitä manatessaan lumentulon aiheuttamaa häiriötä aaton minuuttiaikataululle.

Joulupäivän aamuna kaikki oli toisin. Pieni pakkanen piti lumen maassa ja pilvet antoivat armoa pysyen poissa. Aurinko teki sen mitä tähän vuodenaikaan pystyi, sinnitteli itsensä juuri ja juuri puiden yläpuolelle. Hetken vallinnut maalauksellinen valo sai räkätin kupeet hehkumaan. Siinä zoomaillessa tokaisin linnulle, että jos nyt nappaat marjan nokkaasi edes hetkeksi, niin nimeän sinut joulun linnuksi.

Ari Elovirta

Riihimäkeläinen kirjoittaja tarkkailee lintuja ja muuta luontoa, joskus pieni pilke silmäkulmassa.

Julkaistu: 20.01.2018 07:30
Multiple images

Helmi Koponen-Ranki avasi maanantaina Sibeliuksenkatu nelosessa miesten hiustenleikkauksiin sekä partapalveluihin erikoistuneen parturiliikkeen. Tuoreella hämeenlinnalaisyrittäjällä on entuudestaan kaksi Groom Partureihin kuuluvaa liikettä Järvenpäässä.