Julkaistu: 06.01.2018 06:15

Kuntakolumni

Vuosi 101

  • Botond Vereb-Dér(sd.) on unkarilaissyntyinen hämeenlinnalainen.

Satavuotisjuhlien päätyttyä alkaa kansan jakautumisen muistovuosi. Ihmisten ja ryhmien välisiä ojia syvennetään sosiaalisen median algoritmien ja kansainvälisten trendien mukaisesti. Asiassa auttaa laajasti harjoitettu puolitotuuksiin perustuva populistinen politiikka, puolin ja toisin.

 

Vasemmisto ja oikeisto ovat monien mielestä vanhentuneita termistöjä. Suomessa poliittinen kenttä on ehkä paremmin luokiteltavissa alkoholilakiin suhtautumisen perusteella. Eduskunnassa pikkujoulujen lomassa puitu laki puhututtaa kansalaisiin kohdistuvan luottamuspulan takia. Alkoholin myynnin liberalisoinnin jälkeen ihmiset olisivat kiinnostuneita juomisen sijaan lakien säätämisen olosuhteista Eduskunnassa. Alkoholilain syntymisen olosuhteiden perusteella debatti perhepolitiikasta olisi odotetuin poliittinen tapahtuma Suomessa.

 

Kansaa jakaa myös käsitys kansallisesta turvallisuudesta. Ne, jotka väittävät haluavansa ymmärtää venäläisiä, ovat toisten silmissä russofiilejä. Yhdistävä tekijä on se, ettei kukaan uskalla olla russofobi. Viestintäkoekeskus-jupakka toisaalta osoitti, että kansa osittain kuuluu Skandinaviaan ja osittain Baltiaan sen suhteen, mitä he ajattelevat valtion toiminnan läpinäkyvyyden suhteen.

 

Työnhakijoita erittäin omanlaatuisella tavalla tukevan mallin tilalle luotu aktiivimalli kielii esittäjää johtavasta puolitotuudesta selkeästi: että työnhakijat ovat laiskoja, työttömyys on itse aiheutettu tilanne ja ideologinen valinta, joten ihmiset pitää pakottaa pois työttömyydestä. Vastapuolen huudot köyhien kyykytyksestä ovat yhtä populistisia, todellisuus löytyy tässäkin asiassa jostain näiden mielipiteiden välimaastosta. Rakenteellisen työttömyyden tosiasiallisia vaikutuksia mittaavien mittareiden ja kannusteiden käyttäminen ei kuitenkaan olisi riittävän osuvaa poliittisesti.

 

Jakautumisen muistovuosi alkaa sopivasti presidenttivaaleilla. Äänestetäänkö rikkaiden tukema isä tai köyhien tukema äiti kansalle? Ehkä NATO:sta haaveileva itsenäisyyden tuhoaja? Kaikki tahtovat edustaa koko kansaa, mutta ojat silti syvenevät.

Julkaistu: 11.07.2018 06:00

Toimittajalta

Vettä ja leipää

Tämän vuoden viljasadosta menetetään alkukesän Pro-Agrian arvion mukaan noin 30 prosenttia. Syynä on alkukesän kuivuus. Myös viime vuonna sää pilasi satokauden, joten viljasato on maassamme huono nyt jo kahtena perättäisenä vuonna.

Julkaistu: 27.06.2018 06:00

Mistä tietää, että on soittanut byrokratian linnakkeeseen? Siitä, että alkaa monotoninen konemusiikki, jonka väliin kuulee automaattipuhujan sanat ”Palvelemme hetken kuluttua, olkaa hyvä ja odottakaa”. Sitä kun tunnin kuuntelee, niin huonomuistisempikin osaa ulkoa tuon värikkään lauseen.