Julkaistu: 10.01.2018 06:00

Tässä ajassa

Viherympäristöistä iloa kaupunkilaisille

  • Sirpa Pietikäinen on Kokoomusta edustava hämeenlinnalainen europarlamentaarikko.

Luonto rauhoittaa ja antaa energiaa. Se puhdistaa ja virkistää.

Me suomalaiset olemme tottuneet asumaan lähellä luontoa ja puhdas luonto onkin usealle meistä osa arkipäivää. Maailma kuitenkin kaupungistuu huimaa vauhtia ja kaupungit tiivistyvät, usein juuri luonnon ja viherympäristöjen kustannuksella.

 

Kaupunkeihin on kuitenkin mahdollista rakentaa viherympäristöjä, joiden hyödyt ulottuvat monille elämän osa-alueille. Kasvillisuus auttaa esimerkiksi vähentämään ilman hiilidioksidipitoisuutta, lieventämään äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksia ja hyvin suunniteltuna suojelee luonnon monimuotoisuutta.

 

Rakennetuilla viherympäristöillä on myös tärkeitä terveysvaikutuksia. Niihin kuuluvat puhtaampi ilmanlaatu, äänisaasteen vähentäminen sekä liikkumaan kannustaminen. Vihreä kaupunkiympäristö mahdollistaa luonnosta nauttimisen myös heille, joille luontoon pääseminen on vaikeampaa. Myöskään taloudellisia vaikutuksia ei saa unohtaa. Vihreät naapurustot ovat arvokkaampia ja houkuttelevampia.

 

Vuosi 2018 on kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi. Aikaisemmin vuosien teemoja ovat olleet esimerkiksi 2007 yhdenvertaiset mahdollisuudet ja 2015 kehitysyhteistyö.  Teemavuosien tarkoituksena on nostaa esille merkittäviä teemoja, kiinnittää huomiota niiden tärkeyteen ja muuttaa asenteita.

 

Ajatuksena on, että vuodesta 2020 voisi tulla eurooppalainen vihervuosi. Vuoden suunnittelua koordinoi eurooppalainen viherrakentajien järjestö ELCA ja mukaan on saatu jo useita viherrakennusalan järjestöjä. Mukaan on pyydetty myös eri alojen asiantuntijajärjestöjä, kuten allergia- ja astmajärjestöjä, liikuntajärjestöjä ja vammaisjärjestöjä, jotta mahdollisimman moni näkökulma saadaan kuuluviin viherympäristöistä puhuttaessa.

 

Vihervuoden tavoitteena on korostaa rakennettujen viherympäristöjen ja luonnon potentiaalia eurooppalaisen elämänlaadun parantamisessa. Kaupunkiympäristöt luovat ja kohtaavat haasteita niin ihmisten terveydelle kuin ympäristöllekin. Näihin haasteisiin rakennettu viherinfrastruktuuri voisikin vastata helposti ja kustannustehokkaasti.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – hyvä vihersuunnittelu ei maksa paljoa, mutta antaa moninkertaisesti.

Julkaistu: 21.04.2018 06:00

Kuntakolumni

Maaseudun äänet

Kaksi viikkoa sitten pidettyjen Unkarin vaalien tulos on herättänyt keskustelua ja huomiota koko Euroopassa. Äärioikeistoon ajautunut hallituspuolue sai parlamenttipaikkojen määräenemmistön. Voisin kirjoittaa tässä vaalijärjestelmässä, joka suosii voittajia ehkä Euroopassa eniten.

Julkaistu: 21.04.2018 06:00

Toimittajalta

Ei oo hoppu hyväksi...

Kyllä vaan ei ollut nuoruudessa värikkäitä vaatteita. Mustaa ja harmaata. Lisäksi harmaata ja mustaa yhdistettynä. Miesten mustissa housuissakin oli mustat raidat. Vain omistaja "tiesi" raitojen piilottelevan siellä jossakin. Ja juhliin valkoinen kauluspaita.