Julkaistu: 10.01.2018 06:00

Tässä ajassa

Viherympäristöistä iloa kaupunkilaisille

  • Sirpa Pietikäinen on Kokoomusta edustava hämeenlinnalainen europarlamentaarikko.

Luonto rauhoittaa ja antaa energiaa. Se puhdistaa ja virkistää.

Me suomalaiset olemme tottuneet asumaan lähellä luontoa ja puhdas luonto onkin usealle meistä osa arkipäivää. Maailma kuitenkin kaupungistuu huimaa vauhtia ja kaupungit tiivistyvät, usein juuri luonnon ja viherympäristöjen kustannuksella.

 

Kaupunkeihin on kuitenkin mahdollista rakentaa viherympäristöjä, joiden hyödyt ulottuvat monille elämän osa-alueille. Kasvillisuus auttaa esimerkiksi vähentämään ilman hiilidioksidipitoisuutta, lieventämään äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksia ja hyvin suunniteltuna suojelee luonnon monimuotoisuutta.

 

Rakennetuilla viherympäristöillä on myös tärkeitä terveysvaikutuksia. Niihin kuuluvat puhtaampi ilmanlaatu, äänisaasteen vähentäminen sekä liikkumaan kannustaminen. Vihreä kaupunkiympäristö mahdollistaa luonnosta nauttimisen myös heille, joille luontoon pääseminen on vaikeampaa. Myöskään taloudellisia vaikutuksia ei saa unohtaa. Vihreät naapurustot ovat arvokkaampia ja houkuttelevampia.

 

Vuosi 2018 on kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi. Aikaisemmin vuosien teemoja ovat olleet esimerkiksi 2007 yhdenvertaiset mahdollisuudet ja 2015 kehitysyhteistyö.  Teemavuosien tarkoituksena on nostaa esille merkittäviä teemoja, kiinnittää huomiota niiden tärkeyteen ja muuttaa asenteita.

 

Ajatuksena on, että vuodesta 2020 voisi tulla eurooppalainen vihervuosi. Vuoden suunnittelua koordinoi eurooppalainen viherrakentajien järjestö ELCA ja mukaan on saatu jo useita viherrakennusalan järjestöjä. Mukaan on pyydetty myös eri alojen asiantuntijajärjestöjä, kuten allergia- ja astmajärjestöjä, liikuntajärjestöjä ja vammaisjärjestöjä, jotta mahdollisimman moni näkökulma saadaan kuuluviin viherympäristöistä puhuttaessa.

 

Vihervuoden tavoitteena on korostaa rakennettujen viherympäristöjen ja luonnon potentiaalia eurooppalaisen elämänlaadun parantamisessa. Kaupunkiympäristöt luovat ja kohtaavat haasteita niin ihmisten terveydelle kuin ympäristöllekin. Näihin haasteisiin rakennettu viherinfrastruktuuri voisikin vastata helposti ja kustannustehokkaasti.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – hyvä vihersuunnittelu ei maksa paljoa, mutta antaa moninkertaisesti.

Julkaistu: 11.07.2018 06:00

Toimittajalta

Vettä ja leipää

Tämän vuoden viljasadosta menetetään alkukesän Pro-Agrian arvion mukaan noin 30 prosenttia. Syynä on alkukesän kuivuus. Myös viime vuonna sää pilasi satokauden, joten viljasato on maassamme huono nyt jo kahtena perättäisenä vuonna.

Julkaistu: 27.06.2018 06:00

Mistä tietää, että on soittanut byrokratian linnakkeeseen? Siitä, että alkaa monotoninen konemusiikki, jonka väliin kuulee automaattipuhujan sanat ”Palvelemme hetken kuluttua, olkaa hyvä ja odottakaa”. Sitä kun tunnin kuuntelee, niin huonomuistisempikin osaa ulkoa tuon värikkään lauseen.