Julkaistu: 10.02.2018 06:00

Toimittajalta

Merisää – valeuutinen?

  • Kari Karppinenkari.karppinen@hameensanomat.fi

Valeuutisia. Niitä tuntuu maailma olevan pullollaan. Ainakin niistä on kohuttu kaksi viimeistä vuotta.

Ennen riitti, että tehtiin uutisia. Kansa uskoi painettuun tai puhuttuun sanaan, etenkin jos STT:n uutistenlukija monotonisella äänellä sen kansalle kajautti. Uutiset olivat faktaa.

Ei riitä enää, uutiset eivät olekaan faktaa, väittävät monet. Nyt luetaan enemmän rivien välistä piiloviestejä, kuin itse riveille aseteltua asiaa. Jos uutinen ei ole oman mielen mukainen, se on lukijan/kuulijan mielestä valeuutinen.

Olen itsekin kuunnellut luuri punaisena hehkuen lukijan syytöksiä valeuutisten julkaisemisesta. Ei ole kuulemma luetun perusteella päätä ei häntää, vaikka ihan tolkun ihmiset ovat uutisen alkulähteinä. No, näitä kylähulluja ja oman tiensä kulkijoita on riittänyt läpi ajanlaskun, ja tulee riittämään hamaan loppuun saakka.

Valeuutisista turiseminen nousi ties mihin potenssiin, kun USA:n pressa Donald Trump väitti valeuutisten alkulähteiksi uutiskanava CNN:ää, The New York Timesia, The Washington Postia, ABC News´ia, Time- ja Newsweek-lehtiä.

Tarvajärvi sanoisi, että "sillä lailla!"

 

Suomessahan valeuutisiksi on luokiteltu jo muun muassa radion viikon luontoääni-ohjelmat ja aamuhartaudet. Juuri sen vuoksi, ettei sovi omaan maailmankuvaan.

Merisää-tiedotus on siinä rajoilla.

Politiikassa harvat asiat menevät niin kuin itse suunnitellaan. On helppo leimata naapurin jutut aina pelkiksi valeuutisiksi.

Tästä päästäänkin siihen, että joka ainoaan kuntaan pitää palkata virallinen HHT-faktantarkastaja, aivan samalla tavalla kuin on virallinen tavarantarkastaja. Faktantarkastuksen perusopit annetaan jo esikoulussa, alkeita jalostetaan opetussuunnitelmaan kuuluvan ohjelman mukaisesti peruskoulussa.

Ylioppilaskokeissa on oma osionsa faktantarkastukselle. Yliopistotasoiseen faktantarkastuskoulutukseen ei pääse kuka tahansa. Ensin on tarkistettava opiskelijan faktat.

Sen tekee puolestaan poliittisesti nimetty faktantarkastuslautakunta. Vaihtoehtoisia totuuksia ei sallita.

Jokainen kunta velvoitetaan palkkaamaan kunnallinen faktantarkastaja. Valefaktantarkastajien pääsy työmarkkinoille estetään EU:n ratifioimalla sertifikaatilla. Faktantarkastuslautakunta tarkistaa, ettei kyseessä ole valesertifikaatti. Lääninfaktantarkastajan toimia ei perusteta, mutta valtakunnan faktantarkastaja-asiamies palkataan osaksi faktantarkastusministeriötä.

Valefaktantarkastajia on jo nyt varsinkin politiikassa niin sakein joukoin, että tulevaisuudessa sille rintamalle kaivataan ehdottomasti laillistettuja faktantarkastajia. Valefaktantarkistajat ovat pelkkiä puoskareita, kansanperinteeseen tukeutuvia utopisteja, puolueiden politrukkeja.

Faktantarkistajamaisterilla riittää loputtomasti töitä. Sen vuoksi faktantarkistus on otettava välittömästi kansalliseen opetussuunnitelmaan ja kaikkien yliopistojen on palkattava faktantarkistajaprofessoreita.

Fakta on näin.

Julkaistu: 26.05.2018 06:00

Kuntakolumni

Perhekeskus

Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa on entistäkin tärkeämpää kiinnittää huomiota siihen, että asukkaat löytävät tarvitsemansa oikeat palvelut helposti. Tähän tähtää myös hallituksen yksi kärkihankkeista LAPE-hanke.

Julkaistu: 23.05.2018 06:00

Yleensä vallassa olevat diktaattorit ja muut ns. kehitysmaiden johtajat rakennuttavat valtakaudellaan jonkinlaisen muistomerkin. Taivaisiin silloin kurotellaan, sillä pytingin pitää olla mahdollisimman korkea ja näyttävä. Rakennus nimetään tietenkin tämän suurmiehen mukaan.