Julkaistu: 10.03.2018 06:00

Kuntakolumni

Luottamuksella eteenpäin

  • Antti Leinikka (kesk.) on kaupunginhallituksen jäsen Hämeenlinnan Rengosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luki Viron 100-vuotispäivän kunniaksi otteita Anton H Tammsaaren kirjasta ”Totuus ja oikeus". ”Joitakin vuosia sitten luin tämän Viron Väinö Linnaksi tituleeratun kansalliskirjailijan teossarjan. Sen yhdessä kirjassa, muistaakseni nimeltä ”Kotiinpaluu”, on jonkun roolihenkilön suuhun laitettu seuraava repliikki: ” Ei ole ihmisellä suurempaa tyydytyksen aihetta kuin usko siihen, ettei hän kerta kaikkiaan voi jotain, mitä hän ei tahdo”. Näinhän me monta kertaa itseämme rauhoitamme: ”En voi kannattaa, sanoo ennakkoasenne. Mielelläni tukisin ehdotustasi, mutta kun minulla on sellainen periaate. En voi äänestää ”jaa”, sillä puolueeni on toista mieltä. En voi ajatellakaan, se on vakaumustani vastaan.”

Kuinka usein me loppujen lopuksi päätämme ja olemme aidosti omaa mieltä? Mutta aidon oman mielipiteen löytäminen muutoin kuin sitä muilta kysymällä ei vielä riitä. Lisäksi tarvitaan sitä usein perään kuulutettua luottamusta. Tästä pääsen toiseen hiljattain lukemaani kirjaan.

 

Pitkäaikainen ulkomaankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen kävi uransa aikana kaikissa yli 190 itsenäisessä valtiossa ja kirjoitti kokemuksistaan ”Reissukirjan”. Kirjassa on kohta, jossa hän on yöpynyt jossain eksoottisen maan takapajuisen kylän vaatimattomassa majapaikassa. Aamupalalla hän manaa jollekin kollegalleen, kuinka ihmisiin ei voi missään enää luottaa. Häneltä oli varastettu kamera. Kollega lohdutti Rauli Virtasta sanoilla, jotka meidän kunnallispoliitikkojenkin kannattaa ottaa tutkisteltavaksemme: ”Jos luotat ihmisiin, sinut voidaan pari kertaa ryöstää elämäsi aikana. Mutta jos et luota ihmisiin, sinä elät koko elämäsi varkaiden ympäröimänä.”

 

Kotikaupungillamme on vaikeita isoja päätöksiä odottamassa. Toivon, että löydämme aidosti oman mielipiteemme ja luotamme toisiimme. Mutta tämäkään ei vielä riitä. Jari Sarasvuon kerrotaan antaneen kaikkeen sopivan viisaan neuvon: ”Älä katso taaksesi, et ole sinne menossa."

 

Omatekoisella aasinsillallani jatkan nyt siihen kolmanteen, Isoon Kirjaan. Pyhäkoulusta muistamme, kuinka Lootin vaimo varoituksista piittaamatta kääntyi katsomaan taakseen sortuvia rakennuksia. Sen seurauksena hän jähmettyi suolapatsaaksi. Liiallinen menneeseen haikailu ja sieltä ”elinvoiman etsiminen” vaikuttaa samalla tavalla yrityksiin, yhteisöihin, julkisiin organisaatioihin ja meidän omaan pääkoppaamme. Tästä on ympärillämme esimerkkejä, ja osin tästä taaksepäin katsomisesta juontavat monet maamme ja kaupunkimmekin vaikeudet.

Siispä kahlitsemattomin ajatuksin toisiimme luottaen – eteenpäin.

Julkaistu: 16.06.2018 06:10

Kirjoitin keskiviikon lehteen (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset, 13.6.) jutun naisista, jotka perustivat hämeenlinnalaisille oman treeniryhmän Facebookkiin.

Love2live treenit Hämeenlinna -ryhmässä saa huudella treenikaveria lenkkipolulle, sup-lautailemaan tai vaikka lavatansseihin.

Julkaistu: 13.06.2018 06:00

Hämeenlinnan keskusta vaihtoi 1700-luvun lopulla paikkaa. Kustaa III siirsi tuhannen asukkaan kaupungin Hämeen linnan luota kilometrin etelään, johon rakennettiin kirkko, tori ja maaherran virkahuone. Keskusta oli paikallaan 200 vuotta, mutta viimeiset 30 vuotta se on ollut kateissa.