Julkaistu: 10.03.2018 06:05

Kolmas itsenäisyystaistelu - Veli-Antti Savolainen

Sotesoppa menee potilaalta väärään kurkkuun markkinoilla

  • Alexander Stubbin lehmänkaupoista keitettiin tulikuuma sotesoppa, joka uhkaa palaa pohjaan.
  • Petteri Orpon puolueessa ollaan elinkeinoelämän asialla, mutta kun ääniäkin pitäisi kerätä.
  • Voit ottaa pojan Hyvinkäältä - mutta et Hyvinkäätä pojasta, Valttikortti Björn Wahlroos.

Hallituksen ollessa hajoamaisillaan eräänä synkkänä syksyisenä yönä asemastaan taisteleva Alexander Stubb keksi nokittaa lehmänkauppaan valinnan vapauden ja antaa periksi maakuntamallille.

Siitä alkoi onneton näytelmä, jossa alkuperäinen ajatus paremmasta terveydenhuollosta ja virtaviivaisemmasta hallinnosta - potilaan edusta puhumattakaan – hävisi saalistukseen sosiaali- ja terveydenhuollon 27 miljardin vuotuisesta toimintabudjetista ja 30 miljardin kiinteästä omaisuudesta.

Sitä ennen valmistelu oli lähtenyt siitä, että ensin ratkaistaan palvelujen -järjestämisen malli sekä rahoitus ja vasta sen jälkeen ryhdytään lisäämään kilpailua -palvelujen tuottamiseen.

Sotepotin jakaminen olisi Suomen suurin jakovara koskaan, monikansalliset pörriäiset, banksterit ja osuustoiminnalliset jakajat olivat kaikki käsi ojossa ennen kuin mitään oli valmiina. Siksi myös hallitus kuunteli perustuslakivaliokunnan neuvoja valikoiden ja sotkeentui omiin jalkoihinsa säädösvuoren alle.

Kaiken lisäksi asiaan sotkeutui myös ideologia: kenen kapitalismi on oikein.

Lopputulos onkin pahimmillaan kuin trumpcare, jossa pohjoismainen hyvinvointimalli olisi vain markkinoiden koju vailla resursseja – keppikerjäläisiä varten.

Lopulta intressit tulivat näkyviin puhtaina; taistelun taustalla oli raha, raha ja valta.

Oma etu.

 

1 KUKA KOKOOMUSTA VIE? Alexander Stubb sai mennä, mutta lehmänkauppa alkoi saada uskonnon osan hallituksen sisäisessä kauhun tasapainossa. Vaalit hävinnyt kokoomus, hallituksen pienin ryhmä silloin, alkoi pelata upposikasta rutiköyhillä vähemmmistöasemasta - tietämättä kenen asialla lopulta ollaan.

Aluksi puoluetta ohjaili sen entisten kansanedustajien ryhmä Laura Räty-Lasse Männistö kansainvälisten suuryritysten laskuun. Sitten kun valtion terveyden ja köyhäinhuollon luovutus ulkomaille osoittautui perustuslain vastaiseksi, ja helvetilliseksi lääketieteelliseksi riskiksi jopa kokoomuksen omien lääkärien – paitsi Laura Rädyn – mielestä, jouduttiin antamaan periksi – luovuttiin koko potista, mutta pelattiin taitavasti kuuden miljardin euron bisnessiirto markkinoille.

Neljä suurta terveysmultinationaalia oli kuitenkin isolla rahalla ostanut markkinoilta pienet toimijat taskuunsa ja lunastanut parhaat kunnilta vapautuneet terveys- ja sosiaalihoidon kiinteistöt päiväkodeista vanhusten taloihin ja sementoinut isot terveysasemat itselleen.

 

2 PANKIT. Peliin olivat tulleet myös vakuutuslaitokset ja pankit, jotka olivat oivaltaneet digitalisaation sairastuttamina ison rahan ja astuneet OP:n esimerkillä mukaan sairaala- ja terveydenhuoltopalvelutarjontaan.

Asetelma muuttui tältäkin osin kun KOP+SYP+Norbanken = Nordea kotimaanvaihtoruletissaan päätyi ottamaan päämajakseen Suomen. Huonoa mainettaan lisännyt Nordea ja sen pääomistaja Sampo-If huomasi olevansa sairaammassa tilassa terveysmarkkinoillakin kuin Osuuspankin ryhmä.

Sampo oli kuitenkin taottavissa Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin, Hyvinkäältä ruotsikieliseen bättre folkiin epätoivoisesti pyrkivän pelimiehen ideoilla.

 

3 IDEOLOGIA AVUKSI KOKOOMUKSEN SISÄLLÄ. Wahlroos on pitkäaikainen varapuheenjohtaja ajatuspaja Liberassa. Sen puheenjohtajia ovat olleet hyväntahtoinen Gustav von Hertzen, tomera Anne Berner ja nyt toiminnanjohtajan paikalta edennyt Elina Lepomäki, kokoomuksen kansanedustaja. Liberan hallituksessa istuu maan talouselämän eminenssikerma, kaikkein juonikkaimmat kapitalistit ajamassa ”vapautta” ennen muuta amerikkalaisen Milton Friedmanin mallin mukaan.

Liberan koulun ovat käyneet mm. nuorkokoomuslaiset kansanedustajat Wille Rydman ja Susanna Koski, iltakoulussa myös Antti Häkkänen.

Nyt on käynnissä taitava uhkailu ja kiristys. Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä sotea vastaan eduskunnassa. Susanna Koski ja Wille Rydman epäröivät niin hyvin, että hallitus on vain kahden äänen varassa. Kun niistä toinen on Hjallis Harkimon, Trumpin lailla toimivan kiinteistö- ja viihdejulkisuus-bisnesmiehen jokeri, on Nallekarkit jo syöty Petteri Orpon kädestä.

 

4 VALTATAISTELU. Rahan lisäksi taistellaan poliittisesta vallasta ikiaikaisessa pääkaupunki-maakuntasuomi asetelmassa johon kuuluu presidenttipeli.

Jan Vapaavuori valittiin poliittisen mandaatin turvin kansansuosiolla poliittiseksi johtomieheksi suurelle Helsingille. Vapaavuori huomasi kaupunkinsa ja itsensä menettävän yli puolet budjettivallastaan soten myötä ja nipun avaintehtäviä maakunnille. Hänestä tulisikin suuren kaupungin pienen vallan pormestari.

Siitä seuraisi Sauli Niinistön pitkästyttävän Via Dolorosan 2003–2011 kaltainen tie ennen unelman täyttymystä 2024 presidentinvaaleissa.

Sitäpaitsi oli nöyryyttävät tappiot kokoomuksen johdossa.

Vapaavuori asettautui puolueen yläpuolelle kuin oppi-isä Niinistö kokoomuksen sosiaalirouvien taputtaessa soten ja maakuntauudistusta nurin.

Oppositio esittää vaihtoehdoksi niin ikään kaiken kaatamista ja kehuu markkinavapautta ajavaa, valtionvastaista Lepomäkeä ja Vapaavuorta, kun ei ymmärrä rahan ja vallan peliä enää oltuaan sen ulkopuolella liian kauan.

Ei ihme, että kansa puhuu sote-sopasta eikä ymmärrä, että kaviaarin syöntiin tässä pyritään.

Julkaistu: 16.06.2018 06:10

Kirjoitin keskiviikon lehteen (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset, 13.6.) jutun naisista, jotka perustivat hämeenlinnalaisille oman treeniryhmän Facebookkiin.

Love2live treenit Hämeenlinna -ryhmässä saa huudella treenikaveria lenkkipolulle, sup-lautailemaan tai vaikka lavatansseihin.

Julkaistu: 13.06.2018 06:00

Hämeenlinnan keskusta vaihtoi 1700-luvun lopulla paikkaa. Kustaa III siirsi tuhannen asukkaan kaupungin Hämeen linnan luota kilometrin etelään, johon rakennettiin kirkko, tori ja maaherran virkahuone. Keskusta oli paikallaan 200 vuotta, mutta viimeiset 30 vuotta se on ollut kateissa.