Julkaistu: 14.04.2018 06:00

Kevään merkkejä

  • Heli Karttunenheli.karttunen@hameensanomat.fi

Kevät etenee vääjäämättä. Lumet sulavat pikavauhtia ja myös jäät alkavat olla petollisen hauraita.

Vaikka Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän vuoden maaliskuu oli kylmin viiteen vuoteen, tilastojen mukaan jopa 2–5 astetta keskimääräistä kylmempi, huhtikuun aurinkoiset päivät ovat muuttaneet tilannetta.

Varma merkki keväästä on Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanja. Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia sekä vuosittain vaihtuvat teemalajit.

Tämän vuoden teemassa halutaan kiinnittää huomiota lajeihin, jotka usein jäävät muiden varjoon, ja joiden havainnoista on aito tarve. Näitä "unohdettuja" lajeja ovat siili, rantakäärme, tervapääsky ja lepakot, sekä mustikan kukinta.

Vaikken olekaan erityisen aktiivinen seurailija, on mukava huomata, että peruslajeista olen bongannut jo leskenlehden, kekomuurahaisen, laulujoutsenen ja kurjen. Pikkulintujen osalta lajien tunnistaminen ei ole vahvimpia puoliani, joten niiden havainnoista minulla ei ole täyttä varmuutta.

Siiliä en todellakaan ole nähnyt vuosikausiin. Siilikannan arvellaan laskeneen, ja havainnoilla kerätään myös tietoa kannan yleisyydestä. Mihin nämä sympaattiset pikkuotukset ovat kadonneet?

Näin keväisin maaseudun teillä autoilija joutuu liukkauden sijaan varomaan railoiksi avautuvia kuoppia asfaltissa. Myös roudan muokkaama tienpohja antaa varsin erikoisen ajokokemuksen.

Varma kevään merkki on myös renkaanvaihdon optimaalisen ajankohdan puntaroiminen. Tehtävä ei ole ollenkaan helppo, sillä tunnetusti vielä vappuna on yleensä satanut räntää. On arpapeliä, tarvitaanko talvirenkaita vielä, vai ei, mutta lumisateen sattuessa niitä tulee kyllä ikävä.

Myös talvivaatteet täytyy vaihtaa keväisempiin – mutta vasta, kun lämpömittari on koko vuorokauden plussan puolella. Toistaiseksi lämpötila on aamuisin ollut yhä nollan alapuolella, joten talvivaatteista ei ole auttanut vielä luopua.

Tähän mennessä eteläisimmässä Suomessa ja rannikolla on jo istutettu varhaisperunaa – selvä kevään merkki.

Huhtikuun aurinkoinen sää on luonut myös toiselle keväiselle ilmiölle, katupölylle, hyvin otolliset olosuhteet. Useissa kaupungeissa onkin jo mitattu korkeita katupölypitoisuuksia, eikä oman tuntumani perusteella Hämeenlinna ole tässä suhteessa poikkeus.

Varmoja kevään merkkejä ovat lisäksi terassien aukeaminen sekä valitukset pientareiden koirankakoista.

Kevät on tullut viimeistään silloin, kun bongaan kerälle kiertyneen kyyn halkopinon liepeiltä. Näky on jokavuotinen, ja aina yhtä mieleenpainuva.

Julkaistu: 25.04.2018 06:00

Kesä tulee ja terassit aukeavat. Puliveivaritkin jo avasivat oman kesäkautensa omalla terassillaan siinä Goodmanin ja Tavastilan välissä.

Siinä taas olut ja pissa virtaa koko kesän kaupunkilaisten ja turistien iloksi ja riemuksi.

Kyllä kesä on ihanaa aikaa!

KL

Julkaistu: 25.04.2018 06:00

Hämmästykseni oli suuri kun ajoin Karanojan kaatopaikalta Moreenin teollisuusalueelle. Sillä välillä oli mitä puhtaimmaksi harjattu pyörätie. Asutusta ei lähimaillakaan, enkä usko että siellä niin moni käy pyöräillen töissä. Ehkä lokit suunnistavat sen mukaan.

Julkaistu: 18.04.2018 06:00

Varjona vain ihminen vaeltaa, turhaan vain he touhuavat, kokoavat, eivätkä tiedä, kuka ne saa. Ps.39:7

Kysynkin, miksi niin moni ihminen Suomessa ei ollenkaan ajattele, mitä on kuoleman jälkeen tai onko olemassa mitään kuoleman jälkeen.

Julkaistu: 18.04.2018 06:00

 

Ihanaa, aurinko paistaa ja lumet sulaa!

Olipas mukava mennä lasten kanssa leikkipuistoon viettämään kaunista kevätpäivää kun on särjettyä lasia joka puolella, keinut sotkettu syödyllä purukumilla ja koiranpaskat maassa!