Julkaistu: 16.05.2018 06:00

Kommentti valtuutettu Lehdon kirjoitukseen

Kirjoitin Hämeenlinnan Kaupunkiuutisiin 28.4. kuntakolumnin ”Edunvalvonta ja valtapeli kiihtyvät soten loppumetreillä”. Valtuutettu Lehto vastasi kirjoitukseeni (KU 9.5). Hän kyseenalaisti kirjoituksessani olleen väitteen, jonka mukaan OECD pitää Suomen terveydenhuoltojärjestelmää yhtenä länsimaiden eriarvoisimpana.

Tekstini tieto oli lähtöisin OECD-maiden maaraporteista v. 2000, 2009 ja 2011 sekä niihin liittyneistä uutisoinneista. Runsas kymmenen vuotta sitten OECD arvioi suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän eriarvoisimmaksi tutkituista 22 maasta. Joidenkin tulkintojen mukaan Suomi oli tuolloin kolmanneksi epätasa-arvoisin. Vuonna 2009 ja 2011 eriarvoisuus näytti hieman pienentyneen, mutta edelleenkin sijoituimme eriarvoisimpien maiden joukkoon. Nämä tiedot ovat helposti kaikkien tarkistettavissa.

Kirjoitukseeni sisältynyt väite ei siis ollut mielipide, vaan OECD-maaraporttien esiin nostama fakta. Samansuuntaisia tuloksia on saatu kansainvälisissä vertailuissa, joissa Suomen terveydenhuoltojärjestelmää on verrattu muihin EU-maihin tai Pohjoismaihin.

Monet terveydenhuoltoalan asiantuntijat ovat ilmaisseet olevansa tilanteesta huolissaan. Kantaa asiaan ovat ottaneet mm. terveyden-ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki, hollantilainen terveystaloustieteen professori Eddy van Doorslaer sekä Valtakunnallinen sosiaali-ja terveysalan eettinen neuvottelukunta.

Uskoisin, että monella suomalaisella on tästä omakohtaistakin kokemusta. Lääkärille on vaikea päästä, ihmistä saatetaan juoksuttaa hoidon perässä paikasta toiseen, hoitopolku voi katketa jne. Ne, joilla on varaa, pääsevät hoitoon ohi jonojen, kun taas eläkeläiset, pienituloiset ja työttömät seisovat pitkissä jonoissa. Terveyserot eri väestöryhmien välillä ovat suuria. Kaikki ei tietenkään suinkaan johdu terveydenhuoltojärjestelmästä, vaan erilaisista elintavoista ja terveystottumuksista.

Julkinen terveydenhuolto on monessa suhteessa erittäin laadukasta ja tehokasta. Soteuudistusta kuitenkin tarvitaan, jotta ihmiset pääsisivät hoitoon.

Kaija-Leena Savijoki

Sosiaali-ja terveyslautakunnan puheenjohtaja

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja

Julkaistu: 26.05.2018 06:10

Muuttuipa aurinkoinen kevätkesän päivä vielä aurinkoisemmaksi lukiessani tuoreen hämeenlinnalaisen ajatuksia uudesta kotikaupungistaan.

Ja ilmeisesti tuore toimittajakin lähti mukaan myönteisiin ajatuksiin!

Julkaistu: 23.05.2018 06:00

Oli viesti: "työllistetään ensin suomalaiset". Miksi työ ei kelpaa. No tietenkin siksi, että ammattiyhdistysliike on saanut aikoinaan aivan liian suuren vallan! On sen seurauksena saatu lokosat olot vaikkei tekisi mitään - siis ollaan vain ja syleksitään kattoon.