Julkaistu: 26.05.2018 06:00

Kolmas itsenäisyystaistelu - Veli-Antti Savolainen

Italia vs Suomi: kummassa politiikka on hullumpaa?

Kolmas itsenäisyystaistelu käydään tällä viikolla Arkadianmäellä ja Italiassa.

 

1 PERUSTUSLAKI EI OO MITTÄÄN. Eduskunta syö arvostustaan käyttäytymällä kuin päätön kana soten sivupoluilla. Se tapahtuu kauhistellen joka päivä eri asiaa, jarrutellessa ja sählätessä selviä asioita epäselväksi kohuksi median ja sen tilausasiantuntijoiden, kohujen tuotantolaitoksen, avulla.

Kaikki näyttää kulminoituvan Alexander Stubbin öiseen ahaa-yksityistetään ja toteutetaan valinnanvapaus stiiiknalfuulia, jossa terveydestä tehtiin lehmänkaupan väline. Kokoomus teki asiasta uskonkappaleen markkinatalouteen kuin kommunistit omistaan neuvostomallissa.

Näin edellisen vaalikauden mantra mahdottomasta karttaharjoituksesta muuttui uuteen, samaa on vain se, että molemmat mantrat olivat perustuslain vastaisia.

Se ei kokoomusta haittaa; se hyökkää Ben Zyskowiczin johdolla perustuslain asiantuntijoita ja perustuslakivaliokuntaa vastaan, sanoen niiden oleva turha este.

 

2 HUONOMPI JUTTU. Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini kävi näyttämässä oheisen kaavion aamutelevisiossa.

Se kertoo, että Suomessa yritykset ovat rajusti laiminlyöneet tutkimus- ja kehitystoiminnan omaksi vahingokseen. Kun laiminlyöntiin liittyy konekannan vanhentuminen investointipula-ajassa, on odotettavissa talouden sisäsiittoinen seinä.

Peräti 10 vuoden kehityslaiminlyönnit yrityksissä, jota täydensivät Kataisen-Stubbin hallituksen ja vielä Sipilän-Grahn-Laasosen leikkaukset koulutus- ja tutkimusmenoista, pudottavat Suomen kilpailusta.

Samalla se kertoo, että ylipalkattu yritysjohto ei ole osannut lamassa muuta kuin leikata kuluja.

Suomilaiva ui eteenpäin suhdanteessa halventuneen öljyn, edullisen euron ja EKP:n halvan koron ja ilmaisten pankkitukiaisten unikuvassa. Siitä herääminen vanhentuneen rakenteen, henkisen ja teknisen jälkeen jääneisyyden arkeen onkin painajaisen toteutuminen hereillä.

 

3 VOX POPULI. Populistinen Viiden tähden liike ja äärioikeistolainen la Lega ovat päässeet Italian hallitukseen. Viiden tähden liikkeen jäsenistö sai verkkoäänestyksessä hyväksyä tai hylätä päätöksen ja ohjelman.

Italia aikoo karkottaa pikatahtia puoli miljoonaa laittomasti maahan tullutta henkilöä. Se sanoo kovaan ääneen, että turvapaikanhakijoiden kohdalla tarvitaan pakotettua ja automaattista taakanjakoa EU-jäsenmaiden kesken.

Maan julkinen velka on jo nyt noin 130 prosenttia bruttokansantuotteesta. Pankkien taseissa piilee järjestämättömien luottojen ongelmia - 90 prosenttia Italian velasta on kotimaasta.

Hallitus aikoo vetää takaisin eläkeuudistukset, joilla nostettiin eläkeikää Italiassa. Tasaveron, 15–20 prosenttia, lisäksi se suunnittelee Italiaan perustuloa, mikä on tarkoitus rahoittaa osin EU:n budjetista. Työttömille luvataan 780 euron kansalaispalkka.

Rikkaiden tuloverotus putoaisi 80 000 euron kohdalla yli puolella yli 40 prosentista 20 prosenttiin.

Kansainvälisen valuuttarahaston entisen johtajan Carlo Cottarellin mukaan uuden hallitusohjelman kustannusarvio on 126 miljardia euroa.

Trumpin hallinnon tapaan Italia pyrkii vähentämään julkista velkaansa bruttokansantuotteen noston ja maan sisäisen kysynnän kasvun kautta.

Italia näyttää kääntyvän pois transatlantilta kohti Venäjää, jonka sanktioiden purkua se vaatii.

Apuliassa, italiasaappaan korossa syntynyt uusi pääministeri Giuseppe Conte, 53, lakimies ja Firenzen yliopiston professori on entinen vasemmistoa tukenut, vuonna 2013 viiden tähden liikkeeseen liittynyt herrasmies vailla poliittista kokemusta. Hän oli jo ennakkokaavailuissa puolueen ehdokas hallintoministeriksi.

Hän on tehnyt puoluejohtaja DiMaiolle listan 400 tarpeettomasta laista.

Conte sanoi, että hänen johtamastaan hallituksesta tulee muutoksen hallitus.

Italia on yksi EU:n alkuperäisistä jäsenmaista ja sen pitäminen mukana on koko unionille erittäin tärkeää.

Valmistaudun puolustamaan kaikkien italialaisten etua kaikkialla, Euroopassa ja kansainvälisesti, Conte kertoo. Hän vahvisti kuitenkin tuntevansa eurovelvoitteet.

Unkari, Puola, Tsekki ja Itävalta saavat nyt lisää huonoa seuraa koska Brysselin eliitti ei näe mitä tapahtuu.

EU tarvitsisi pikaista reformia eikä sitä miten euroeliitti toimii: vanhojen asenteiden ja asemien ylläpitoa.

Saksan uusi hallitus näyttää olevan kaikkea muutosta vastaan ja sen oppipoika Suomi tietenkin noudattaa samaa sääntöä.

 

3 KANSALAISPALKKA TÄNNEKIN? – 900 000 suomalaisista uhkaa köyhtyä tai syrjäytyä, käy ilmi Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta.

Pitäisikö täälläkin toteuttaa kansalaispalkka kuten Italiassa tehdään?

On kyse muustakin kuin perustulosta tai kasvusta ja kilpailukyvystä: ihmisarvosta, työstä ihmisen elämän yhtenä pääasiana, ihmisen toimeentulon mahdollisuuksista, yhteiskuntamme järjestäytymisestä työn ympärillä, työn merkityksestä omalle identiteetillemme, mikä lopulta onkaan työtä tai merkityksellistä tekemistä.

Suhteemme työhön täytyy uudistua, koska työtä ei tule riittämään kaikille. Siksi työnteko ja toimeentulo pitää erottaa toisistaan.

Kansalaispalkka – perusturvan työkykyisille vastikkeellinen, uudistaminen on ensimmäinen askel tähän.

Julkaistu: 16.06.2018 06:10

Kirjoitin keskiviikon lehteen (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset, 13.6.) jutun naisista, jotka perustivat hämeenlinnalaisille oman treeniryhmän Facebookkiin.

Love2live treenit Hämeenlinna -ryhmässä saa huudella treenikaveria lenkkipolulle, sup-lautailemaan tai vaikka lavatansseihin.

Julkaistu: 13.06.2018 06:00

Hämeenlinnan keskusta vaihtoi 1700-luvun lopulla paikkaa. Kustaa III siirsi tuhannen asukkaan kaupungin Hämeen linnan luota kilometrin etelään, johon rakennettiin kirkko, tori ja maaherran virkahuone. Keskusta oli paikallaan 200 vuotta, mutta viimeiset 30 vuotta se on ollut kateissa.