Julkaistu: 16.06.2018 07:10

Yli kymmenen vuotta raakaruokaa suosineen Maija Tiilaman koukutti ravittu olo

Raakana, kiitos!

  • Maija Tiilama on konkari raakaruokien teossa. Hän ei ole enää pitkään aikaan noudattanut reseptejä, vaan useimmiten raakaruoat syntyvät omasta päästä.
  • Banaanijäätelössä on kookosmaitoa (200 ml), kolme pakastettua ja yksi kypsä banaani sekä ripaus suolaa ja vaniljaa. Ainekset on sekoitettu blenderissä. Jämäkkän jäätelön saa pakastamalla massan ja sekoittelemalla sitä tunnin välein.
  • Lakritsitoffeepallerot sisältävät taateleita (200 g), kookosöljyä (2 rkl), raakalakritsijauhetta (1 rkl), merisuolaa (1 tl) ja neljä tippaa anisöljyä. Kaikki ainekset sekoitetaan massaksi, pyöritellään palloiksi. Palloja pakastetaan hetki.
  • Jos tuntuu, ettei jaksa raahata kaupasta tuoreita vihreitä, on olemassa viherjauheita. Vihermehu syntyy yksinkertaisimmillaan valmiista viherjauheesta ja vedestä. Koristeeksi voi taittaa vaikka sellerinvarren.
  • Kesäinen raakakakku on koristeltu kookoslastuilla, tuoreilla mansikoilla ja kirsikoilla. Raakakakkujen maailmaan sukellettuaan saattaa huomata, että raakaleivonnaisten raaka-aineet ovat usein samoja.
  • Pakuriteen keittämiseen tarvitaan vain kattilallinen vettä ja pala pakurikääpää. Yhdestä palasta voi keittää teetä niin kauan, kuin väriä ja makua irtoaa.

Maaginen raja kulkee 42 asteessa. Sen kuumemmaksi raakaruokaa ei kuumenneta, sillä tätä kuumemmassa lämpötilassa ravintoaineet alkavat tuhoutua, valaisee Maija Tiilama.

Hämeenlinnalainen tietää mistä puhuu, sillä hän on suosinut raakaruokaa yli vuosikymmenen.

Kun Tiilama löysi törmäsi ruokavalioon blogissa vuonna 2007, superfoodit olivat vielä ”hippitouhua”.

– Nykyään joka huoltoasemalta löytyy luomua ja superfoodeja. Ihmiset ovat kiinnostuneita ravinnon laadusta, Tiilama sanoo.

 

Tiilama kiinnostui terveellisestä ruoasta jo lapsena. Ennen raakaravintoa häntä kiinnosti vegaanius. Raakaruokakokeilu sai alkunsa raakasuklaaleivonnaisista.

– Jokin napsahti, kun huomasin, että terveellisestikin voi herkutella.

Suurin ero on Tiilaman mukaan herkuttelun jälkeisessä olotilassa.

– On kaksi eri asiaa syödä tavallista suklaata ja raakasuklaata. Raakaruoan jälkeen olo on hyvä ja ravittu. Se tunne koukuttaa.

 

Raakaruokavalion ei tarvitse olla rajoite. Tiilama on loihtinut raakapizzaa ja raakalasagnea, useimmiten kuitenkin ruokaisia salaatteja ja smoothieita.

Hän syö paljon pähkinöitä, kasviksia, hedelmiä ja marjoja – käytännössä mahdollisimman aitoa ja vähän prosessoitua ruokaa.

– Ei jauhoja, valkaistuja sokereja tai maitotuotteita. Toki olemassa on korvaavia tuotteita, kuten raakajuustoa ja raakamaitoa.

 

Koska ruokia ei kuumakäsitellä, raaka-aineiden puhtaus ja laatu ovat Tiilaman mielestä raakarokavalion kulmakivet.

Tiilama vaihtoi valkoisen sokerin kotimaiseen hunajaan ja kookossokeriin. Käsitelty suola sai väistyö ja tilalle tuli puhdistamaton merisuola.

– Kun raaka-aineet ovat kokonaisia, maut tulevat hyvin esille.

 

Raakaruokaa suosiva ruokavalio ei muuttunut, kun Tiilaman esikoinen syntyi vajaa vuosi sitten.

– Tässä vaiheessa syömme tietysti muutenkin eri ruokia, mutta lapselle en missään nimessä antaisi pelkkää raakaruokaa.

 

Moni pelkää raakaleivonnaisten ja -ruoan olevan vaikeita tehdä. Tiilama vakuuttaa, että jujun löydyttyä vain taivas on rajana.

– En enää seuraa reseptejä, vaan lisäilen aineksia fiiliksen mukaan.

– Kun tekee mieli herkkuja, raakaherkut syntyvät nopeasti. Raakaleivonnaisia on kiva tehdä, kun kuuma uuni ei porota vieressä.

 

Vaikka raakaruoka on nykyisin monen huulilla, kaikille pakurikääpä ja macajauhe eivät ole vielä tuttuja. Maija Tiilama ei myöskään ajattele, että kaikkien pitäisi noudattaa 100-prosenttista raakaruokavaliota.

– Mutta puhtaita ja tuoreita raak-aineita kannattaisi ehdottomasti lisätä omaan ruokavalioon, hän kannustaa.

– Uskon, että oman vireystilan, luovuuden ja ajatusten sekä sen, mitä laittaa suuhunsa, välillä on suora linkki. Etenkin pikkulapsiarjessa, jossa yöunet eivät aina ole optimaaliset, eron huomaa.

 

Lisää Tiilaman luomuksia löytyy Facebookista Cakes by Maija Tiilama -sivustolta ja Instagramista @maijatilama-tililtä.

Näillä vinkeillä alkuun

Koko ruokavalion voi mullistaa kertaheitolla. Kohti raakaruokavaliota voi kuitenkin edetä myös askel askeleelta. Vuosien ajan raakaruokaa suosinut Maija Tiilama suosittelee kokeilemaan seuraavia niksejä.

1. Mieti, mitä voisit lisätä ruokavalioon, äläkä niinkään, mistä sinun on luovuttava.

2. Keskity niiden ruoka-aineiden laatuun, joita käytät eniten. Nämä voivat olla esimerkiksi sokeri, kahvi, suola ja maitotuotteet.

3. Kesä on hyvä ajankohta lisätä ruokavalioon hedelmiä, marjoja ja kasviksia, sillä niitä kotimaista satoa on tarjolla tuoreena.

4. Kokeile uusia rutiineja. Tee esimerkiksi välipalasmoothieita.

5. Juo aamulla ensimmäiseksi paljon vettä. Keho on yön jälkeen kuiva, joten se tarvitsee kosteutusta.

6. Tutustu raakaruokavalioon. Hyviä suomalaisia raakaruoan puolesta puhujia ovat esimerkiksi Tomi Kokko ja Jaakko Halmetoja. Kokon kotisivut löytyvät osoitteesta www.tomikokko.fi ja Halmeojan osoitteesta www.jaakkohalmetoja.info.