Julkaistu: 11.07.2018 06:00

Kolmas itsenäisyystaistelu - Veli-Antti Savolainen

Eikös nyt olekaan hyvät ajat?

  • Donald Trump seuraa Putinin ”Venäjä ensin” linjaa ja edesauttaa Venäjää taas suureksi.

Näyttää siltä, että vaalikausi päättyy samalla lailla kun edellinenkin Alexander Stubbin – Antti Rinteen jäljiltä: täyteen kaaokseen.

 

1 EDUSKUNTA LOMAILEE, SUMA SEISOO. Kansalaisille on käsittämätöntä, kansanedustajille saavutettu etu, ottaa kahden kuukauden breikki yli kuukauden joulubreikin lisäksi, vaikka maan historian suurin uudistus on levällään kuin Sipilän eväät.

Sen sijaan eduskunnalla on varaa taas antaa Krista Kiurun pelleillä työjärjestyksillä ja liikapuhumisella kuten Krista Kiurulla oli tapana kupeksia edellisellä vaalikaudella ministerinä.

Antti Rinteen johtama SDP on valinnut toki aloitteiden tien, mutta toteuttaa sitä jarrut pohjassa kuin viides kolonna. Siinä pelissä voi tulla kannatusmenetys taas eteen. Taktiikkaan kuuluu etukäteinen jakopolitiikka ja tehtyjen reformien purku-uhkailu, joka on uudenlaista republikanismia, ellei peräti trumpilaisuutta, poliittisessa kulttuurissamme. Oikeassa demarit ovat tietysti siinä, ettei koko kansallisvarallisuutta, hyvinvointirakenteita ja yhteiskuntaelämää tule luovuttaa markkinoille kuten kokoomus haluaa valita vapaasti.

Tyhjän päällä sinisenä istuva hallitus halutaan nurin.

Kun hallituksen sote-enemmistö on vain 1–2 kahden äänen varassa, on luvassa syksyllä kaaos, johon sote saadaan kaadettua ja vaalit aikaistettua.

 

2 TEKEEKÖ TRUMPUTIN ETUPIIRIDIILIN? Maailman entisten suurvaltojen johtajat kohtaavat Helsingissä, hyvä kun niin tekevät.

Nähtäväksi jää kuinka pitkälle Vladimir Putin vetää Donald Trumpia narussaan ja onnistuu vastaleirin divide et impera -hankkeessaan, jota on jo jatkunut vuosikymmen suurella menestyksellä. Naton vyöryminen Neuvostoliiton alusmaihin pelästytti Venäjän ja synnytti tämän uuden strategian Venäjälle; palata suurvallaksi pienin lihaksin, mutta kovin ottein.

Meininki on maailmalla kuin 1930-luvulla. Ihmiset elävät hyvässä uskossa unelmiaan samaan aikaan kun mustat pilvet kerääntyvät taivaanrannassa.

Kauppasodat, ilmastokatastrofin muuttuminen väistämättömäksi, siitä seuraavat kansainvaellukset ja siitä syntyvät – vielä lisääntyvät – äkkiväärät hallitukset, fasismin nousu, ovat todellisia uhkakuvia.

Fasismin nousu, puhunko kuin taistolainen?

En, vaan lainaan Yhdysvaltojen Bill Clintonin ajan ulkoministeri Madeleine Albrightin uutta kirjaa Fascism: A Warning, jossa hän maailmaa varoittaa – tietäen mistä puhuu.

Katsotaanpa ensi viikolla miten Trumputin diilaa etupiirejä Euroopan toimiessa karttaharjoituksena kuin Molotovin-Ribbentropin pöydällä.

Nyt ei tehdä maanjakoa, mutta hajotetaan ”Länsi” sellaisena kun olimme sen menneen Pax Americanan aikana tuntemaan.

On syytä huomata, että vanhat puoluerakenteet ovat jo jytkähtäneet kaikkialla. Suomi meni persuulleen kärkijoukoissa. Sitä seurasi Hollanti, Britannia, Ranska, Itävalta, Saksa, Italia, Puola, Yhdysvallat, Unkari, Espanja... kaikissa vanha status quo on murtunut

 

3 HUONOT AJAT JATKUVAT KÖYHILLE – TUKIAISET YRITYKSILLE. Suhdanneteorian mukaan valtion tulisi nyt verottaa yrityksiä enemmän ja panna rahaa sivuun pahoja päiviä varten, jotka saattavat olla edessämme paljon nopeammin kuin haaveilemme.

Vaalien alla 2015 puolueet ja elinkeinoelämä arvostelivat yritystukia koska ne vääristävät kilpailua ja hidastavat talouden rakenteiden uudistumista. Vaalikauden aikana tukiaisille ei tehty mitään.

Puhuttiin toki, että yritysrahoitusta tulisi suunnata vain toimintaan, joka uudistaa Suomen taloutta ja sen rakenteita.

Yritykset ovat tällä vuosikymmenellä saaneet merkittäviä miljardimitan helpotuksia kun niiden lähes miljardin euron kansaneläkemaksut poistettiin, yhteisöveroa on laskettu pitkän matkaa toista miljardia euroa 29 prosentista jo 20 prosenttiin ja viimeksi kun kilpailukyky-yhteiskuntasopimuksessa sosiaalimaksuja ja palkkoja helpotettiin lähes kahden miljardin euron arvoisen yritysedun kautta.

Kymmenessä vuodessa työnantajien sotumaksujen osuus on laskenut 4,4 prosenttia. Se oli 2,8 miljardia euroa tulonsiirtoa heille.

Työnantajat ovat siis saaneet lisää etua yli viisi miljardia euroa. Päälle tulevat myös kaikki työllistämistuet, palkaton työharjoittelutyövoima ja kaikki vientitukitoiminta.

Verotuksen muutokset ovat johtaneet valtion tulopohjan rappeutumiseen muka kroonisen kestävyysvajeen mittaan saakka.

Valtio jakaa, Pääministerin mukaan, 89 prosenttia tuestaan vanhaan taantuvaan toimintaan sen sijaan että edistäisi uutta luovaa innovatiivista kehitystä.

Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta kirjoitti kirjassaan Luovan tuhon tie kilpailukykyyn sarkastisesti, että yritystuet ovat hyödyllisiä niitä saaville yrityksille, mutta harvat koko kansantaloudelle.

Moni muukaan talouden asiantuntija ei ymmärrä miksi voittoa tavoittelevaa toimintaa pönkitetään valtion varoilla.

Se on markkinatalouden sääntöjä vastaan.

Julkaistu: 11.07.2018 06:00

Toimittajalta

Vettä ja leipää

Tämän vuoden viljasadosta menetetään alkukesän Pro-Agrian arvion mukaan noin 30 prosenttia. Syynä on alkukesän kuivuus. Myös viime vuonna sää pilasi satokauden, joten viljasato on maassamme huono nyt jo kahtena perättäisenä vuonna.

Julkaistu: 27.06.2018 06:00

Mistä tietää, että on soittanut byrokratian linnakkeeseen? Siitä, että alkaa monotoninen konemusiikki, jonka väliin kuulee automaattipuhujan sanat ”Palvelemme hetken kuluttua, olkaa hyvä ja odottakaa”. Sitä kun tunnin kuuntelee, niin huonomuistisempikin osaa ulkoa tuon värikkään lauseen.