Julkaistu: 11.07.2018 06:10

Vanhus jäi tunniksi loukkuun

Tervakoskella 99-vuotias sotaveteraani oli kaatunut rollaattorinsa kanssa 1. heinäkuuta vastaisena yönä WC:n lattialle. Kaatuessaan hän jäi rollaattorin alle eikä hän jaksanut nostaa sitä päältään. Vanhus jäi jumiin apuvälineensä alle. Hän painoi hätäranneketta odottaen apua, joka tuli vasta tunnin kuluttua Forssasta.

Janakkalan kunta on tehnyt yöpäivystyksestä sopimuksen Stella Oy:n kanssa. Hälytyksiin vastaamisesta ja niiden pohjalta tehtävistä palveluarvioista vastaa sen sijaan Mehiläinen, kerrotaan Stella Oy:stä. Edelleen sieltä kerrotaan, että yhtiö voi sitoutua sopimuksessa tarkempaankin vasteaikaan. Tämä edellyttäisi Janakkalan kunnan kanssa uudelleen sopimista palvelun resursoinnista ja kustannuksista.

Näinkö Janakkalan kunnan päättäjät ja virkamiehet kohtelevat sotaveteraania, joka on ase kädessä puolustanut itsenäisyyttämme, viettänyt nuoruutensa parhaat vuodet rintamalla ja ollut sodan jälkeen työpanoksillaan nostamassa tätä maata jaloilleen? Janakkalan kunnalla on varaa rakentaa tekonurmia ja uutta koulukeskusta, mutta ei varaa taata vanhuksilleen ihmisarvoista elämää ja palkata yöpäivystäjiä Janakkalasta.

Kysyn, kuka Janakkalan kunnan luottamushenkilöistä tai virkamiehistä haluaisi omien vanhempiensa kokea tämän sotaveteraanin kohtalon tai kuka haluaisi tällaista kohtelua omalle kohdalleen vanhaksi tultuaan?

Yksilö ja yhteiskunta punnitaan sen mukaan, kuinka he kohtelevat kaikkein heikoimmassa asemassa olevaa ihmistä. Jos kunnan virkamiehet ja päättäjät kohtelisivat eläimiä samalla tavalla kuin tätä vanhusta, he olisivat taatusti syytteessä eläinsuojelurikoksesta.

Vangeillakin on parempi hoito ja turva kuin iäkkäillä vanhuksilla Janakkalassa.

Olisikohan päättäjien aika kävellä peilin eteen ja viettää vaikka minuutin hiljaisuus peilikuvansa edessä miettien, minkälaisia päätöksiä on tullut tehtyä. Raha ei voi olla esteenä vanhusten hoidossa. Rahaa kyllä löytyy. Kysymys on siitä, kuinka me asetamme arvomme.

Upe Poutiainen

Tervakoski

Julkaistu: 27.06.2018 06:05

Tupakoitsijat, olkaa ystävällisiä ja poimikaa tumppinne maasta ja viekää roskikseen. Kaunis Hämeenlinna-Aulanko -reitti on täynnä tupakantumppeja. Pieni lapsi, koira, tai vedessä olevat kalat saattavat laittaa niitä suuhun. Turistit kauhistelevat, kun kaunis luonto on pilattu tupakantumpeilla.

Julkaistu: 27.06.2018 06:00

Lämmin kiitos Pikku-Penalle ja kumppaneille Linnanpuiston juhannusjuhlasta. Kymmenen vuoden odotukseni palkittiin, sain nähdä kokon keskustassa. Me huonosti liikkujatkin pääsimme paikalle.

Toivon jatkoa puiston juhlille ja kokolle. Vielä kerran kiitokset teille kaikille ja hyvää kesää!